Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Λύστε μου την απορία και κερδίστε:

Έναν καφέ με την παρέα σας σε μαγευτικό μέρος! Πραγματικά, θα σας μείνει αξέχαστος
(εντόπισα ένα καφενείο στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό που τα δίνει όλα 1 ευρώ και παίζεις και τάβλι με τα παππουκάκια). Και τώρα σοβαρεύομαι.



Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά, τις τελευταίες μέρες κλείνει συνέχεια ο σταθμός του Συντάγματος. Είναι βασικός σταθμός για εμένα γιατί εκεί αλλάζω γραμμή κάθε μέρα. Από τότε που αυτοκτόνησε εκείνος ο κυριούλης δεν μπορείς μετά τις 5 να πας Σύνταγμα γιατί τον κλείνει η αστυνομία.

Μέχρι στιγμής, υποπτευόμουν πορείες (δε βλέπω ειδήσεις, δε με ενδιαφέρει, άρα μόνο να υποπτεύομαι μπορώ). Χθες είδα τι γίνεται. 25 άτομα μαζεμένα γύρω από το σημείο αυτοκτονίας, να απονέμουν φόρο τιμής. Άλλοι καρφίτσωναν χαρτιά και άλλοι συζητούσαν. Μία ηλικιωμένη κυρία κατηγορούσε τους ανέργους που δεν ξεσηκώνονται. Έπειτα, με δείχνει και λέει στους συνομιλητές της:
-Να ορίστε τα κορίτσια που αξίζουν.. Είναι εδώ και είναι συγκινημένα.
Δεν ήμουν συγκινημένη. Ούτε καν στεναχωρημένη. Ήμουν εκεί για να διαβάσω τα όσα  έγραψαν του νεκρού. Από καθαρή περιέργεια. Και τώρα έρχεται η απορία μου.. Ή καλύτερα οι απορίες μου..

Από πότε μία πράξη αυτοκτονίας, είναι μάχη προς την ελευθερία; Γιατί έγινε τέτοιος χαμός με την αυτοκτονία του ηλικιωμένου; Επειδή έγινε στο Σύνταγμα; Επειδή άφησε σημείωμα ότι δε θέλει να χάσει την αξιοπρέπειά του; Γιατί να θεωρείται αγωνιστής αυτός ο άνθρωπος; Και ναι, είμαι κότα. Δεν το ρώτησα σε κανέναν από εκεί αν και θα μπορούσα.

Μπορεί να ζω στον κόσμο της Αυτής και να παραμένω αισιόδοξη ακόμα και στις μέρες μας. Αλλά, ξέρω τι γίνεται γύρω μου. Δεν είμαι αναίσθητη. Απλώς, δε θέλω να το συνειδητοποιώ. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν από πού να πιαστούν και πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν να βρουν μία αιτία. Αιτία γιατί όμως; Για να ξεσπάσουν το θυμό τους; Για να ξεσηκωθούν; Για να φωνάξουν;

Αγωνιστής είναι εκείνος που μάχεται, σε οποιονδήποτε τομέα. Δεν ξέρω πόσο άσχημα πέρασε ο κυριούλης αυτός και δε θα μάθω ποτέ. Αλλά, για εμένα δεν είναι πράξη ανδρείας το να δώσεις τέλος στη ζωή σου. Υπάρχουν άστεγοι παντού. Άλλοι, άρρωστοι και χωρίς φως στην άκρη του τούνελ που απλώς υπομένουν τα δεινά που τους έφερε η μοίρα. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε δουλειά, ούτε να φάνε. Το καταλαβαίνω, τους καταλαβαίνω. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι όλα όσα αντιμετωπίζουν.

Γιατί, όμως,να πρέπει να εκθειάσουμε μια αυτοκτονία και όχι μία ανύπαντρη μητέρα που για να μεγαλώσει το παιδί της, κάνει οτιδήποτε χρειαστεί; Γιατί να μην πιαστούμε από τα νεαρά αυτά παιδιά που δεν έχουν μία δουλειά και καμία ελπίδα για το μέλλον τους; Γιατί να μην πιαστούμε από όλους εκείνους που προσπαθούν στην καθημερινότητά τους να κάνουν ένα βήμα μπροστά; Γιατί να μην πιαστούμε από όλους εκείνους τους άρρωστους ανθρώπους με τις βαριές περιπτώσεις που δεν έχουν την κατάλληλη νοσηλεία; Και εν τέλει, γιατί να πρέπει να πιαστούμε από μία αυτοκτονία και εκείνη να είναι ο λόγος που θα ξεσπάσουμε;

Δηλαδή αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Τα καθημερινά συμβάντα γύρω μας είναι ασήμαντα;

Δεν είναι ότι είμαι "μακριά από τον κώλο μου και ας είναι όπου θέλει". Σίγουρα ήταν ένα λυπηρό συμβάν αυτό που έγινε. Και μακάρι να μην ξαναγίνει. Αλλά, αυτό που με τρώει είναι ότι οι αιτίες μάς προσφέρονται απλόχερα κάθε μέρα μπροστά μας για να ξεσπάσουμε. Εμείς αντιθέτως, για κάποιον ανεξήγητο λόγο τις αφήνουμε να φύγουν και να πέσουν κάτω.

Απαντήστε λοιπόν και κερδίστε.. Παρέα μεγαλύτερη των 5 ατόμων θα θεωρηθεί εκμετάλλευση του δώρου μου!

Ώρα καλή στην πρύμη σας κι αέρα στα πανιά σας..



11 σχόλια:

  1. ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα και ξανα ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    χαμενο κορμι! Αντε να αρχισω να ξαναγραφω κι εγω...τωρα που το ξανανοιξες...πρεπει πρεπει!!!

    σταλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ήμουν ο λόγος που δεν έγραφες μάρη;
    Φτου να με γεμίζεις ευθύνες χωρίς να φταίω! Το διέγραψα κατά λάθος λέμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί, για να αγωνιστεί κανείς, πρέπει να πιστεύει σε κάτι. Και σ'αυτή τη χώρα, φρόντισαν να μην πιστεύουμε όχι απλά σε τίποτα, αλλά να πιστεύουμε το τίποτα το ίδιο.
    Σε κάλυψα-δε σε κάλυψα, η γνώμη μου είναι αυτή, ασχέτως που δεν πίνω καφέ και δεν παίζω τάβλι.
    Με την απόσταση από τον "αυτόν" πως την παλεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω βαρεθεί να το λέω και να το γράφω. Οι πραγματικές επαναστάσεις συμβαίνουν πρώτα στο μυαλό κι όχι στους δρόμους. Είναι πρωτίστως νοητικές. ΚΙ όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης των πιστεύω σου πας στην κάλπη και εκδηλώνεις την προτίμησή σου. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία. Εμείς παίρνουμε αυτό που μας αξίζει ως σύνολο. Και δυστυχώς την πληρώνουν και άνθρωποι που δεν φταίνε.

    Όσο για τον κύριο που αυτοκτόνησε είναι προφανές ότι επέλεξε της πλατεία Συντάγματος λόγω της δεδομένης συμβολικότητάς της. Ειδάλλως, θα αυτοκτονούσε στο δωμάτιο του. Ήθελε, όμως, να περάσει ένα μήνυμα. Προσωπικά δεν τα δέχομαι αυτά τα μηνύματα. Είμαι μαχητής με την έννοια που εξήγησα παραπάτονία δεν διακατέχεται από υγιή πολιτικά και κοινωνικά κίνητρα. Μια πράξη θαρραλέας δειλίας είναι. Κι ως εκ τούτου προτιμώ να φέρομαι ως άνθρωπος κι όχι σαν άνθρωπος. Μακάρι να είχα μιμητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ μαζί σου!
    Οι μάχες δίνονται καθημερινά από όσους το παλεύουν. Από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο. Όποιος μένει εδώ και το βιώνει προσπαθώντας, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, να βρει μια λύση. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος...

    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μου αφηνει αναμεικτα συναισθηματα το κειμενο σου.
    Σιγουρα δεν θεωρειται θαρραλεος και επαναστατης καποιον κυριουλης που αυτοκτονει,αλλα καλως η κακως ειναι ενας τροπος αντιδρασης.Πολυ λαθος,αλλα ειναι.
    Την επανασταση δεν θα την ξεκινησει.
    Την ευαισθητοποιηση ομως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλα πας στην Πλατεια Ελευθεριας και δεν βαζεις μια φωνη, να σε ακουσω? Διπλα (σχεδον) δουλευω (καποιες φορες)! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ephee
    Σε βγάζω αυτόματα από την αντιπαλότητα για τα απίστευτα δώρα του διαγωνισμού.. Αφού δεν πίνεις καφέ και δεν παίζεις τάβλι! Έτσι, πάει.. Πάντως, έχεις δίκιο σε όσα λες. Και όσο για την απόσταση, αχ! Πίνουμε καφέ μέσω οονοο! Μόνο αυτό σου λέω. Και ναι, με κάλυψες!
    Φιλιά γλυκούλα..

    KANTHAR0S
    Πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου! Είναι ακριβώς όπως τα λες! Χαίρομαι πολύ που πέρασες από εδώ!
    Το δωράκι το διεκδιικείς σίγουρα..

    Σκορπινα
    Καλώς την! Διεκδικείς κι εσύ δώρο.. Και ναι, συμφωνώ και μαζί σου! :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. THANASIS NASTY TZ.
    Ευαισθητοποίηση; Μπα, δεν το βλέπω έτσι. Άφησε πίσω του μια κόρη και ένα σκασμό χρέη. Ακόμη κι εγώ που είμαι ευθυνόφοβη, δε νομίζω να το έκανα. Πάντως απάντησες.. Κατόπιν κληρώσεως, θα βγουν τ' αποτελέσματα για τον καφέ στο μαγευτικό εκείνο μέρος..

    Manolog3
    Εγώ να βάλω μια φωνή; Εγώ δουλεύω Κορυδαλλό. Απέναντι από τις φυλακές.. Ψάξε, ψάξε δε θα με βρεις.. :) Πλατεία Ελευθερίας πηγαίνω για να βγάλω λεφτά γιατί Άνω Κορυδαλλό δε βρίσκεις τράπεζα που να χτυπιέσαι. Επομένως, εσύ πρέπει να βγάλεις μια φωνή όταν κάποιες φορές δουλεύεις εκεί κοντά. Αν ξέρεις το μαγαζί που ανέφερα, μη βγάλεις μιλιά. Πες μόνο πόσο εκπληκτικό μέρος είναι. Εσύ δεν κερδίζεις τίποτα, εφόσον δεν απάντησες αλλά μπορώ να σου δώσω μία πρόσκληση μια και που πηγαίνεις εκεί συχνά..
    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαφέ πίνω, τάβλι δεν ξέρω.. ναι ναι!! μ' ανοχλεί να χτυπάει δίπλα μου..

    παρακάτ'
    "κόκκινη" αυτοκτονία... απο ότι κατάλαβα. Ακούω μόνο ραδιόφωνο, τις ειδήσεις...
    αλλά την κατάθλιψη της ηλικίας του δεν την είδε κανείς... αλλα προέβαλαν.

    Επειδή το έζησα αυτο το κατάθλιψη και "αυτοκτονία" του αδελφού του πατέρα μου, ενα χρόνο πριν, γνωρίζω πολλά.

    κανείς δεν αυτοκτονεί γιατί του κόβουν την σύνταξη....

    οπως τα λές... τα λοιπά.

    εφυγες, θα φύγεις, πήγες, θα πας.. στο καλό καλό δρόμο !

    ζζβουριχτά !!!

    * βρέχει πάλι, δεν έστειλα συνεργείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω τοποθετηθει και κατηγορηθει παραλληλα!

    βαριεμαι να το ξανασυζητησω το θεμα!

    Εδω θα δεις εν ολιγοις την αποψη μου!Σε γενικες γραμμες συμφωνω με οσα γραφεις!

    http://coulakaicoula.blogspot.com/2012/04/blog-post_2077.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή